Echipamente de lucru si protectie

Echipamentul de lucru (halate, salopete etc.) se utilizează în procesul muncii și se acordă anumitor categorii de salariați pentru protejarea și prevenirea uzurii și/sau a murdăririi îmbrăcămintei și încălțămintei personale. Echipamentul de lucru nu are scopul de a proteja împotriva accidentelor de muncă sau a îmbolnăvirilor profesionale.

Echipamentul individual de protecție (EIP) este o componentă obligatorie și foarte importantă a procesului de muncă indiferent de domeniul de activitate. Statistic, s-a constatat că o cauză importantă de producere a accidentelor de muncă este neutilizarea de către lucrători a echipamentului de protectie sau folosirea de echipamente de protectie necorespunzatoare în timpul procesului de muncă. Nu trebuie uitat faptul că accidentele de muncă afectează atât lucrătorul implicat cât și angajatorul, însă acestea pot fi evitate prin utilizarea echipamentelor de lucru adecvate și prin instruirea personalului conform normelor specifice de Securitate și sănătate în muncă. Siguranța este cel mai important aspect de care trebuie ținut cont în procesul de muncă, fiind necesară o protecție adecvată și permanentă la locurile de muncă pentru ca o companie/ instituție să își desfășoare activitatea în mod corespunzător.

Protecția cu ajutorul EIP

Obligativitatea echipării cu EIP este necesară având în vedere pericolele ce nu pot fi evitate. Echipamentul individual de protecție presupune mai multe aspecte: protecția capului / protecția ochilor- feței- urechilor/ protecția respiratorie/ protecția corpului/ protecția mâinilor/ protecția picioarelor.

Protecția capului

Echipamentele de lucru pentru protectia capului includ articole de protectie pentru cap, față, ochi, respirație sau auz. Protectia capului este foarte importantă și necesită echipamente de lucru și protecție corespunzătoare, astfel încât să prevină accidentele și în același timp să ofere confort pe timpul lucrului.

Casca de protecție are scopul de a proteja capul, ferind lucrătorul de loviturile cauzate de obiectele sau materialele care prin căderea lor îl pot accidenta. Casca de protecție este necesară în special în domeniul construcțiilor, în apropierea schelelor, la efectuarea lucrărilor de săpături de șanțuri, tunele, la efectuarea lucrărilor de detonare etc.

Casca de protecție trebuie să fie confectionată conform standardelor în vigoare, adică realizată din materiale conforme și testată la rezistență.

Protecția capului include fesurile și sepcile, însă acestea oferă doar o simplă protecție termică, fiind destinate purtării în sezonul rece sau în medii de lucru cu temperaturi scăzute (camere frigotehnice).

Protecția ochilor, feței și urechilor

Ochelarii de protecție sunt de mai multe tipuri, în funcție de scopul pentru care sunt utilizați. Aceștia pot fi produși pentru diverse scopuri, de la ochelari simpli pentru protejare împotriva UV, până la ochelari închiși, destinați protejării ochilor lucrătorilor care își desfășoară activitatea în medii în care predomină anumiți factori nocivi (fum, vapori, praf) sau care lucrează în locuri de muncă unde se prelucreaza materiale prin așchiere sau se sudează.

Vizierele, măștile și ecranele de protecție sunt utilizate când unde este necesară protejarea întregii fețe. Se pot utiliza și echipamentele de protecție integrate de tipul față-cap, cum ar fi căștile cu ecran de protecție sau cele de șablor, care acoperă inclusiv ceafa.

Pe lângă obligativitatea purtării ochelarilor de protecție în practicarea anumitor meserii, legislația în vigoare prevede și obligativitatea semnalizării zonelor în care se cere protejarea ochilor.

Protecția urechilor

Protejarea urechilor este absolut necesară în mediile unde zgomotul depășește 80 dB (de exemplu în zonele cu trafic greu, pe șantiere unde se folosesc utilaje grele și mașini electrice, în ateliere de forjare, aeroporturi etc.). Lucrătorii care lucrează în astfel de medii trebuie să-și verifice auzul la intervale regulate de timp.

Pentru protecția auditivă se pot folosi dopuri (antifoane) sau căști de protecție pentru urechi, alegerea pentru varianta optima trebuind să fie făcută corect. Este foarte important de știut că o alegere incorectă a variantei de protecție poate afecta pe termen lung auzul; nivelul de protecție oferit de antifoane sau căști trebuie raportat la nivelul de zgomot.

Protecția respiratorie

Echipamentul de protecție respiratorie este un tip particular de echipament individual de protecție, utilizat pentru a proteja individul împotriva inhalării substanțelor periculoase. Acest tip de echipament ar trebui să fie utilizat numai atunci când nu se poate realiza un control adecvat, fiind o ultimă soluție în cadrul măsurilor de control. Angajatorii trebuie să încerce în primul rând să elimine pericolul la sursă, acest tip de echipament trebuie utilizat numai după ce au fost luate toate celelalte măsuri de control practicabile în mod rezonabil.

Cerința prevăzută de normele ssm în vigoare este aceea că lucrătorii expuși la emisii de gaze, vapori sau diverse particule aflate în aer, trebuie să primească protecție adecvată pentru respirație iar în cazul în care concentrația de oxigen în aerul ambiental este scăzută, lucrătorii trebuie să primească și echipament cu oxigen.

Alegerea echipamentului de protecție respiratorie se recomandă a fi făcută de un specialist ssm și numai după o cercetare temeinică pentru identificarea tuturor factorilor periculoși la care sunt expuși lucrătorii.

Protecția corpului

În funcție de activitatea specifică desfășurată de lucrători și de situațiile în care este folosită, îmbrăcămintea de protecție , poate fi:

  • destinată situațiilor cu riscuri minime, având o bună rezistență mecanică (ex.: ateliere de producție, service-uri auto);
  • rezistentă la ploaie și intemperii (ex.: spălătorii auto, șantiere deschise atunci când plouă , ninge sau bate vântul);
  • cu rezistență termică (ex.: turnătorii/ topitorii) sau pentru lucrări sudură;
  • pentru frig și temperaturi scăzute extreme (ex.: lucru în camera frigorifică, lucru în mediul exterior pe timp de iarnă);
  • destinată pentru protecția chimică și/ sau riscurilor biologice (ex.: pentru cei care lucrează cu substanțe toxice, caustice, iritante);
  • antistatică (ex.: recomandată în zone cu pericol de explozie sau electrocutare);
  • cu inserție metalică împotriva tăierilor accidentale cu dispozitive/ echipamente cu dinți/ lanț
  • pentru pompieri (cu rezistență termică și ignifuge).

O categorie specială de îmbrăcămintea de protecție este cea de mare vizibilitate – reflectorizantă și fluorescentă, destinată lucrătorilor care își desfășoară activitatea în domeniul căilor ferate, a lucrărilor de construcții sau a celor care se ocupă de amenajarea și/ sau întreținerea drumurilor publice. Îmbrăcămintea de protecție de acest tip este obligatorie și pentru persoanele care desfășoară lucrări de întreținere a vehiculelor pe drumurile publice sau în zone periculoase cu trafic în mișcare, cât și persoanelor care se deplaseaza pe biciclete și mopede pe timp de noapte.

Îmbrăcămintea de protecție trebuie să fie confecționată astfel încât să respecte standardele în vigoare.

Protecția mâinilor

Protejarea mâinilor este obligatorie pentru orice lucrător pentru care există risc de accidentare a mâinilor sau brațelor sau pentru care există risc de vătămări cauzate de impacte mecanice, flacără, umiditate excesivă, căldură sau frig excesive, substanțe toxice, substanțe caustice sau iritante.

Mănușile trebuie sa fie alese în conformitate cu scopul protecției și să se potrivească purtătorului.

Durabilitatea și eficienta mănușilor este sugerată de pictogramele înscrise pe acestea și de alte indicii menționate de producător. Varietatea în care sunt produse mănușile de protecție ne permite să alegem mănusile potrivite pentru fiecare activitate în parte.

Protecția picioarelor

Încăltămintea de protecție este indispensabilă mai ales pe șantiere și în unele ramuri ale industriei și se recomandă a fi purtată chiar și în service-uri auto de către mecanici. Practic, acest tip de echipament de protecție trebuie purtat în toate mediile de lucru unde este necesară protejarea picioarelor și este de mai multe feluri în funcție de activitatea desfășurată: pantofi, saboți, bocanci, sandale și cizme cu bombeu metalic sau compozit, cu lamele antiperforație sau fără, încălțăminte de protecție îmblănită și rezistentă la umiditate, încălțăminte cu izolație electroizolantă etc.

Încălțămintea de protecție se alege în funcție de pericolele la care sunt expuși lucrătorii.

Contactati-ne